Energie uit zon

Zon is een belangrijke duurzame energiebron, waar we samen met consumenten en bedrijven op steeds meer manieren gebruik van maken.

Zon en wind hand in hand

Nuon zet in op het ontwikkelen van zonneparken bij windparken. Na een succesvolle pilot van het moederbedrijf van Nuon – Vattenfall -, bereidt Nuon in Nederland de bouw voor van in elk geval zes zonnecentrales. In totaal gaat het nu om ruim 70 MW en zo’n 250.000 zonnepanelen – goed voor de levering van zonnestroom aan tienduizenden huishoudens. Het grote voordeel van het realiseren van een zonnepark bij een windpark is dat de netaansluiting efficiënter benut kan worden. Klanten en omwonenden krijgen de mogelijkheid om mee te investeren en mee te delen in de opbrengsten. 

Zonnepanelen voor consumenten

Steeds meer consumenten kiezen ervoor hun eigen energie op te wekken met het plaatsen van zonnepanelen. Wij werken samen met meerdere partijen om ‘zon op je dak’  mogelijk te maken.

Energie besparen en opwekken met het Nuon Energiedak

Honderdduizenden huishoudens in Nederland hebben een hoge energierekening als gevolg van slechte dakisolatie. Met het Nuon Energiedak - - een dak dat isolatie en zonnepanelen combineert – besparen én produceren huishoudens energie.

Amsterdam RAI en Amsterdam ArenA

Nuon is energiepartner van de Amsterdam ArenA en Amsterdam RAI en medeverantwoordelijk voor de realisatie van de twee grootste zonnedaken van Amsterdam. Het zonnedak van de ArenA produceert ongeveer 930.000 kWh per jaar. Dat is 10% van de elektriciteit die het stadion nu jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens.

Een bijzonder initiatief: ZonSamen

ZonSamen is een innovatief deelnemersmodel, waarbij medewerkers van Nuon zelf investeren in zonnepanelen op gebouwen van Nuon. Nuon-medewerkers hebben gezamenlijk 1.300 zonnepanelen aangeschaft voor op het Nuon hoofdkantoor en op bijgebouwen van de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Zoneiland Almere

Het inmiddels vijfjarige Zoneiland voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonnecollectoren op het eiland 10 procent van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk. Het stadswarmtenet levert de overige 90 procent, zorgt voor het warmtetransport van Zoneiland naar de wijk én garandeert dat er ook op bewolkte dagen voldoende verwarming en warm kraanwater is. De huishoudens in Noorderplassen-West beschikken daarmee over een warmtevoorziening die 40 tot 50 procent minder CO2 uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Feiten & cijfers Zoneiland Almere 

  • 520 zonnecollectoren
  • 7.000 m2 oppervlakte van de collectoren (anderhalf voetbalveld)
  • 15.000 m2 totale oppervlakte zoneiland
  • 2.700 huishoudens aangesloten
  • 10 procent van de warmtebehoefte wordt opgewekt in het zoneiland. Goed voor 1 miljoen douchebeurten per jaar
  • 9.750 Gigajoule levering energie per jaar
  • Ruim 50% CO2-reductie