Gasopslag Epe

Gasopslag Epe

In het Duitse Epe exploiteren we zeven gascavernes. Met deze eigen opslagcapaciteit kunnen we flexibel inspelen op schommelingen in vraag en aanbod.

In het Duitse Epe, in het westen van Westfalen, niet ver van Gronau aan de grens tussen Nederland en Duitsland, bevinden zich 76 gascavernes en 5 opslagfaciliteiten voor olievoorraden op een oppervlak van ongeveer 22 vierkante kilometer.

Nuon exploiteert in dit gebied zeven gascavernes. Hiermee kunnen we flexibel inspelen op schommelingen in vraag en aanbod. De opslag dient als buffer om piekmomenten in de vraag op te vangen en om opslagcapaciteit aan te bieden.

Technische gegevens

De gascavernes van Nuon bevinden zich op 1.200 meter diepte onder het aardoppervlak in zoutkoepels, zogenaamde cavernes. Deze zijn door zoutwinning ontstaan en worden nu voor gasopslag gebruikt.
De cavernes hebben een diameter van ca. 80 meter en zijn ongeveer 200 tot 300 meter hoog en hebben een inhoud van ca. 360.000 kubieke meter. In totaal slaat Nuon circa 400 miljoen normaal kubieke meter aardgas op.

De installatie

De technische installaties van Nuon bestaan uit:

  • de interconnecties met het Nederlandse en het Duitse aardgasnet;
  • het compressor- en afnamestation ;
  • de cavernes ;
  • de verbindende caverneleidingen.

Het aardgas wordt aan het Nederlandse net onttrokken. Via het compressorstation met hogedrukgascompressoren wordt het onder de druk gebracht die nodig is om het gas naar de cavernes te transporteren. Dit gebeurt bij maximaal 210 bar. Het gas blijft vervolgens in de cavernes, totdat het weer nodig is. Bijvoorbeeld als uit de gasnetwerken meer aardgas wordt verbruikt dan eraan wordt toegevoegd: in dat geval wordt het aardgas uit de cavernes via de caverneleidingen naar het compressor- en afnamestation geleid. Hier wordt het aardgas zo behandeld dat het voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de Nederlandse of Duitse netwerkexploitant.

Bekijk hier een dwarsdoorsnede van een caverne.

 

Laatste update: 26-09-2018 18:29