Windenergie

We richten ons op het zo duurzaam mogelijk produceren van energie, koude en warmte. Wind is een van de belangrijkste duurzame energiebronnen in Nederland. Wij lopen voorop  bij de productie en ontwikkeling van windenergie.

Momenteel wordt bijna 5 procent van de elektriciteit in ons land door wind opgewekt. Met 202 windmolens (zowel op zee als op land) spelen we hierin een belangrijke rol. Nuon is marktleider in Nederland als het gaat om de exploitatie van bestaande windparken. Ook lopen we voorop bij de ontwikkeling van nieuwe windparken.

Feiten en cijfers

De energie van Nuon Wind - thumbnail

   • Aantal windmolens: 202, waarvan 36 offshore
   • Aantal windparken: 16
   • Totaal vermogen: 427 MW (108 MW offshore)
   • Productie: 1 TWh

De energie van Nuon Wind

Met 202 windmolens en meer dan 30 jaar ervaring spelen de specialisten van Nuon Wind hierin een belangrijke rol. Nuon loopt voorop in het gezamenlijk met lokale bedrijven en particulieren ontwikkelen, bouwen en beheren van windparken.

Hoe we dat doen, dat leggen we u graag uit in de brochure "De energie van Nuon Wind"

Wind op land

De wereldwijde ontwikkeling van windenergie gaat razendsnel. Bij het aanleggen van een windpark doen wij uitvoerig onderzoek naar de gevolgen voor natuur, landschap en milieu. In overleg met bewoners en plaatselijke instanties wordt het windpark optimaal ingepast in de omgeving. Een windpark kan de lokale economie en werkgelegenheid stimuleren.

Op een na grootste windpark in Nederland

Prinses Alexia Windpark is een mooi voorbeeld van hoe we te werk gaan bij het ontwikkelen en aanleggen van een windpark. Het project is op initiatief van en in nauwe samenwerking met de lokale bewoners gerealiseerd. Prinses Alexia Windpark is het op één na grootste windpark op land van Nederland.

Prinses Alexia Windpark:

   • 36 windmolens
   • 122 MW, goed voor 88.000 huishoudens
   • Op een na grootste windpark op land in Nederland

Wind op zee

Wind op zee is de industrie van de toekomst. De Noordzee biedt goede mogelijkheden voor windenergie. De wateren zijn relatief ondiep, waardoor de aanleg van windparken op zee relatief goedkoop en makkelijk is. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat een windmolenpark op zee nauwelijks negatieve effecten heeft op het leven in zee. Sterker nog: enkele diersoorten profiteren zelfs van de molens. Windpark Egmond aan Zee is het eerste windpark op zee van Nederland.

Windpark Egmond aan Zee

   • Oppervlakte: 27 km2
   • 36 windmolens
   • Goed voor 100.000 huishoudens
   • Eerste windpark op zee in Nederland

Windparken in ontwikkeling

Omdat Nederland een klein land is met veel inwoners, is het vinden van ruimte voor nieuwe windparken soms lastig. Daarom kijken we ook naar het moderniseren van bestaande parken. Eén van de windenergieprojecten die we op dit moment aan het ontwikkelen zijn, is Windpark Wieringermeer in Noord-Holland. Ook heeft Nuon, samen met partner Eneco, vergunningen verkregen voor de bouw van 14 nieuwe windturbines op de Slufterdam. Ook werken beide partijen aan de ontwikkeling van windpark Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Windpark Lely is na 22 jaar trouwe dienst ontmanteld.