Nieuws | 02-03-2009 | 12:00 PM

Eerste ondergrondse gasopslag in zoutcavernes

BAM heeft opdracht verworven voor de bouw van de gasinstallaties voor de eerste ondergrondse aardgasopslag in zoutcavernes in Nederland. Het project wordt gerealiseerd nabij het dorp Zuidwending (gemeente Veendam) in de provincie Groningen. Opdrachtgevers zijn Gasunie en Nuon, die de verantwoordelijkheid voor constructie, beheer en onderhoud van de ondergrondse aardgasbuffer hebben gedelegeerd aan het daartoe opgerichte samenwerkingsverband Zuidwending VOF. De opdrachtsom bedraagt circa € 90 miljoen. De uitvoering start nog deze maand. Het project zal naar verwachting in eind 2010 worden voltooid.

De aardgasbuffer, die vier zoutcavernes zal omvatten met een totale opslagcapaciteit van 180 miljoen m³, dient om plotselinge verschillen tussen vraag en aanbod van aardgas op te vangen. De geologische condities van de bij Zuidwending aanwezige zoutkoepel, waarin de vier zoutcavernes momenteel worden uitgeloogd door AkzoNobel, zijn zeer geschikt voor aardgasopslag. De aardgasbuffer is gunstig gelegen ten opzichte van het huidige aardgastransportnet en het Groningen gasveld bij Slochteren.

BAM Leidingen & Industrie, BAM Civiel en BAM Wegen realiseren de bovengrondse installaties van de aardgasbuffer. Deze installaties omvatten onder andere vijf compressoren waarmee aardgas onder hoge druk kan worden gebracht, alvorens het in de zoutcavernes wordt geïnjecteerd. Ook de installaties die nodig zijn voor de onttrekking en het drogen van het aardgas zullen door BAM worden gebouwd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Cegelec, dat verantwoordelijk is voor de elektrotechniek en de instrumentatie.

Zuidwending VOF
Helga Mensen-Aarts
050 521 32 47

Meer informatie is te vinden op de website Aardgasbuffer Zuidwending