Nieuws | 09-01-2009 | 16:00 PM

Nuon schort afsluitingen stadswarmte op

Nuon sluit sinds woensdag jl. geen klanten meer af van stadswarmte zolang de strenge vorst aanhoudt. Ook de afsluitingen waaraan een gerechtelijk bevel ten grondslag ligt, zal Nuon opschorten. In samenwerking met gemeenten en hulpinstanties wordt nu gewerkt aan tijdelijke heraansluiting van klanten die gedurende deze uitzonderlijke vorstperiode zijn afgesloten. Er is overigens pas sprake van afsluiting als zelfs na aanbod van betalingsregelingen en schuldhulp uiteindelijk toch niet wordt overgegaan tot betaling, een beleid dat bij Nuon in de zomer en in de winter geldt.

In december 2006 is een Ministeriële Regeling in werking getreden, die bepaalt dat energiebedrijven altijd eerst gelegenheid moeten bieden tot schuldbemiddeling bij wanbetaling. Hierbij worden klanten actief geholpen bij het oplossen van hun schulden. Klanten die meewerken aan een schuldhulpverleningsprogramma worden dan ook niet afgesloten. Dit is verplicht in de periode van oktober tot april, maar Nuon hanteert deze regeling het hele jaar door. Voor mensen die illegaal energie aftappen of geen overeenkomst met een leverancier hebben, geldt deze regeling niet.

Daarnaast heeft Nuon ook een samenwerking met 12 GGD’s, bedoeld om klanten die door geestelijke problemen hun rekeningen niet hebben betaald te signaleren. Dit om te voorkomen dat deze klanten afglijden naar een situatie waarin het aanbieden van adequate hulp niet meer mogelijk is. De samenwerking met de GGD’s heeft sinds eind 2005 geresulteerd in het voorkomen van afsluiting van energie bij honderden hulpbehoevende mensen.

Nuon is verantwoordelijk voor het afsluitbeleid voor stadswarmte. Het afsluitbeleid voor gas en elektriciteit wordt bepaald door netbeheerder Liander.