Nieuws | 29-05-2009 | 14:00 PM

Nuon verricht onderzoek om veiligheid windmolens te garanderen

Op woensdagavond 27 mei jl. brak een van de wieken af van een windmolen van Nuon. Het rotorblad kwam deels terecht op een rijbaan van de A6 bij Lelystad. Uit voorzorg is het hele windpark stilgezet en wordt onderzoek verricht om de veiligheid van de windmolens te garanderen. De windmolen was een van de vijftien windmolens uit het windpark Harry van den Kroonenberg.

Na een eerste visuele inspectie van de afgebroken wiek werd het vermoeden bevestigd dat blikseminslag in combinatie met harde wind waarschijnlijk de oorzaak is. De komende weken zal onderzocht worden of dit vermoeden juist is en hoe een soortgelijk incident voorkomen kan worden. De verwachting is dat dit onderzoek enkele weken in beslag zal nemen. Het windmolenpark zal alleen weer worden opgestart als het opnieuw afbreken van een rotorblad niet meer kan voorkomen.

Overige parken

Het park Harry van den Kroonenberg is het enige windmolenpark van Nuon met hout-epoxy bladen. Alle andere windmolens van Nuon zijn uitgerust met polyester bladen met geïntegreerde bliksemafleider op de gondel en de wieken. Gezien de veiligheid die dit biedt zullen deze parken wel actief blijven.