Nieuws | 20-08-2009 | 13:00 PM

Unieke ‘onderhoudsflat’ voor Aardgasbuffer Zuidwending

Nuon en Gasunie hebben voor de Aardgasbuffer Zuidwending een speciaal ontwikkeld werkplatform (‘workover rig’) geplaatst bij de eerste caverne (zoutholte) waarin de pekel moet worden vervangen door aardgas. Met behulp van deze toren, qua hoogte vergelijkbaar met een flatgebouw van vijf verdiepingen, worden de gasbuizen in de cavernes gebracht.

"Deze ‘rig’ is volstrekt uniek in de wereld. De toren maakt het werk voor ons beter, veiliger, duurzamer en efficiënter", aldus projectleider Leo Gitsels van de Aardgasbuffer. "Bovendien kunnen de medewerkers de werkzaamheden in een meer beschutte omgeving verrichten."

De toren, blijft langere tijd aanwezig, omdat er meerdere cavernes na elkaar voor gasopslag gereed moeten worden gemaakt. "Gelet op het aantal cavernes loonde het om hiervoor een speciale installatie te ontwerpen", legt Gitsels uit. Nadat de werkzaamheden bij een van de cavernes is afgerond, wordt de toren ontmanteld en bij de volgende caverne opnieuw opgebouwd. Zo'n verplaatsing is binnen één dag uitgevoerd. De totale duur van de werkzaamheden met de toren bedraagt ongeveer een jaar.

Met de ‘rig’ worden de buizen, waarmee de pekel uit de ondergrondse zoutlaag is gehaald, vervangen door buizen die geschikt zijn voor het injecteren en uitzenden van aardgas in de caverne. Deze gasbuizen moeten in lengtes van circa 10 meter aan elkaar worden gelast, tot een lengte van zo'n 1.000 meter. Het totale gewicht van de buizen is ongeveer 75 ton. "Voor de apparatuur in de werktoren, ontworpen om een gewicht van maximaal 270 ton vast te kunnen houden, een 'licht klusje'!", aldus Gitsels.

rig op het caverne platform in Zuidwending

Aardgasbuffer Zuidwending

De Aardgasbuffer Zuidwending wordt gerealiseerd door Zuidwending V.O.F., een vennootschap onder firma van Nuon Zuidwending B.V. en Gasunie Zuidwending B.V.. De buffer is bedoeld om plotselinge piekbehoefte in de vraag naar aardgas op te vangen. Daartoe wordt aardgas tijdelijk opgeslagen in ondergrondse zoutholtes. Op deze wijze wordt de leveringszekerheid voor de Nederlandse consument versterkt. AkzoNobel is verantwoordelijk voor uitlogen van deze zoutholtes.

Meer informatie

Zuidwending V.O.F.
Leo Gitsels of Quirijn Hoelen
Telefoon: 050 521 32 47
Website: www.agbzw.nl