Nieuws | 11-10-2012 | 13:38 PM

Amsterdams stadswarmtenetwerk wint Warmtenetwerk Award voor Best Practice

De stichting Warmtenetwerk maakte op 10 oktober op de vakbeurs Energie in Den Bosch de winnaars bekend van de Best Practice Award 2012 en de Innovation Award 2012. Westpoort Warmte (WPW), een joint venture van het Afval Energie Bedrijf (AEB) en Nuon, won de Best Practice Award. Volgens de jury levert WPW de beste combinatie in de praktijk van CO2-reductie, aandeel duurzame warmte, innovatie en uitbreiding. 

Voor de vakjury was het Amsterdamse stadswarmtenetwerk winnaar vanwege de diversiteit van groene warmtebronnen en de sterke groei van het warmtenet in Amsterdam. De jury, onder voorzitterschap van energie- en milieuadviseur Teus van Eck, had verder waardering voor de vele koppelingen en samenwerkingen met partners als Waternet en Orgaworld.

Forse milieuwinst

Het Amsterdamse stadswarmtenetwerk wordt al sinds 1993 gebruikt om een deel van de stad van warmte te voorzien. Bronnen zijn de afvalenergiecentrales van AEB, de biogasinstallatie van AEB en daarnaast de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waternet en de vergistingsinstallatie van Orgaworld, dat organisch afval vergist van onder andere supermarkten en horeca. De laatste twee genoemde bronnen zijn 100% klimaatneutraal en de afvalenergiecentrales van AEB voor ruim 50%. Hierdoor is het percentage stadswarmte van WPW dat volledig klimaatneutraal is maar liefst 70%. De op stadswarmte aangesloten woningen en bedrijven hebben geen eigen cv-ketel meer nodig. De totale CO2-reductie die het warmtenet van WPW oplevert ten opzichte van het gebruik van individuele gasketels is gegroeid tot bijna 18 miljoen kilo CO2 per jaar. Dit is een besparing van ruim 80%.