Nieuws | 08-11-2012 | 10:03 AM

Incident bij installatie op terrein centrale Velsen [update]

Op donderdagochtend 8 november 2012 vond een incident plaats bij een installatie op het terrein van de Nuon energiecentrale in Velsen. Bij dit incident kwamen zoutzuurdampen vrij. Acht medewerkers hebben daarbij deze dampen ingeademd; zij zijn ter plaatse gecontroleerd en bleken niet gewond. De hulpdiensten die op het terrein aanwezig waren zijn daarna vertrokken.

De installatie is een zogeheten demineralisatie-installatie. Hier wordt water ontkalkt, zodat het gebruikt kan worden in de energiecentrale. Deze is geplaatst op het terrein, maar maakt geen onderdeel uit van de energiecentrale zelf. Op dit moment onderzoekt Nuon de oorzaak van de lekkage. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest.

Update 14.00 uur

De verwachting is dat het onderzoek naar de lekkage binnen een week is afgerond. De acht medewerkers zijn weer aan het werk. De centrale in Velsen is tijdens het incident niet uitgeschakeld geweest. Het incident vond namelijk plaats in een installatie buiten de centrales.

Update 15.50 uur

De oorzaak van de lekkage is gevonden. Het gaat om een geknapt membraan in een afsluiter. Onderzocht wordt nu hoe dit heeft kunnen gebeuren. De schade wordt hersteld en de verwachting is dat de installatie morgen weer draait.