Nieuws | 07-05-2012 | 13:10 PM

Nieuwe Nuon gascentrale Hemweg levert eerste stroom

De nieuwe centrale van energiebedrijf Nuon op de Hemweg in Amsterdam leverde vandaag de eerste elektriciteit aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Deze Hemweg-9 centrale gaat nu een periode in van verdere inbedrijfstelling, testen en optimalisatie.

Hemweg-9 is een van de drie nieuwe gascentrales die Nuon in Nederland bouwt. De andere twee centrales, een in de Eemshaven en een in Diemen, zullen ook dit jaar de eerste elektriciteit aan het Nederlandse elektriciteitsnet gaan leveren. In totaal kunnen deze centrales circa 2 Gigawatt aan vermogen leveren, genoeg om 3,5 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Vervanging verouderde centrale

Op de locatie Hemweg staan al twee centrales, De nieuwe Hemweg-9 centrale vervangt de oudste van deze bestaande centrales, genaamd Hemweg-7, die gebouwd is in 1979. De gasturbine van deze centrale zal voor het leveren van ‘piekvermogen’ aan het net gekoppeld blijven. De andere bestaande centrale, Hemweg 8 uit 1994, blijft in bedrijf.

Huib Morelisse, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon: “Hemweg-9 produceert elektriciteit uit aardgas met een rendement van 59 procent. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van het rendement van Hemweg-7. Zodoende produceren we efficiënter en dus ook milieuvriendelijker.”