Nieuws | 19-09-2012 | 13:54 PM

Offshore windpark Ormonde met 5 MW molens officieel in gebruik genomen

Vattenfall’s offshore windpark Ormonde (150 MW),  wordt vandaag officieel in gebruik genomen. Het is het eerste commerciële windpark met windmolens van 5 MW.  Het windpark ligt voor de kust van Cumbria in Noord-West Engeland.

 Het offshore windpark Ormonde is een plek van innovatie:

  • De eerste commerciële ingebruikname van windmolens van 5 MW; één van de grootste windmolens die klaar zijn voor de markt (REpower 5 MW).
  • De eerste commerciële ingebruikname van funderingen met 'stalen mantels'.
  • De langste 'single-pull' stroomuitvoerkabel in de wateren van het Verenigd Koninkrijk (42 km).

 

Øystein Løseth: "Het offshore windpark Ormonde is een van de meest innovatieve operationele offshore windparken ter wereld. Wij geloven dat dit park een blik in de toekomst van offshore windenergie in Europa biedt. Dankzij de kennis die we hier hebben opgedaan bij het innoveren in zware omstandigheden op de Ierse Zee, kunnen we ook in de toekomst veilige, productieve en rendabele offshore windprojecten realiseren.”

Vattenfall is sinds eind 2008 aanwezig op de windenergiemarkt in het Verenigd Koninkrijk. In totaal heeft Vattenfall meer dan 2 miljard Engelse pond geïnvesteerd in de bouw van vijf windparken. De investering in Ormonde bedroeg 500 miljoen Engelse pond. In 2010 is Vattenfall begonnen met de bouw van het offshore windpark Ormonde. De eerste turbines werden in 2011 in gebruik genomen. De eerste energie werd in augustus 2011 geproduceerd; de laatste turbine werd diezelfde maand geplaatst. In februari 2012 werd het windpark voltooid.