Nieuws | 02-10-2012 | 08:32 AM

Waterwerk VII van kunstenaar Ruud Kuijer verlaat Nuon-centrale

Gisteren werd Waterwerk VII van Ruud Kuijer de Nuon-centrale Lage Weide in Utrecht uitgesleept. De Utrechtse kunstenaar werkt al ruim een half jaar aan de realisatie van het bijna 13 meter hoge betonnen sculptuur in een atelier in de centrale. Vanwege de 'maar' 7 meter hoge roldeur van de centrale wordt het beeld in twee delen gemaakt. Het eerste deel, met een hoogte van 6 meter en een gewicht van 25 ton, is nu klaar en werd op een slee naar buiten vervoerd.

Deze omvangrijke operatie nam de gehele ochtend en een deel van de middag in beslag. Op het terrein naast de Nuon-schoorsteen worden in de komende week drie mallen met een totale lengte van 6,7 meter gemonteerd. Daarna wordt er beton in gegoten. Hijsspecialist Mammoet voerde, met hulp van onderhoudsmedewerkers van Nuon, de verplaatsing en de montage uit.

Sluitstuk

Waterwerk VII is het sluitstuk van Kuijer’s project Waterwerken (2001-2013) aan het Amsterdam-Rijnkanaal op Lage Weide. Het sculpturenproject omvat een reeks van zeven betonnen sculpturen. De beelden gaan op verschillende niveaus relaties aan met water, transport en industrie. Waterwerk VII zal in december 2012 naar haar eindbestemming naast de Werkspoorbrug worden gevaren. Het beeld is speciaal voor de locatie ontworpen. In maart 2013 zal het project in zijn geheel worden onthuld. De onthulling maakt deel uit van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht, 1713-2013. Klik hier voor de website van Ruud Kuijer.