Nieuws | 03-01-2013 | 09:52 AM

Efficiëntere centrale neemt het stokje over van Hemweg-7

Op 1 januari is om klokslag middernacht een einde gekomen aan de inzet van de Amsterdamse Hemweg-7 centrale van Nuon. In de 34 jaar trouwe dienst produceerde de centrale genoeg energie om alle huidige Nederlandse huishoudens twee jaar lang van elektriciteit te voorzien. De gasgestookte Hemweg-7 centrale is vervangen door de nieuwe, efficiëntere gascentrale Hemweg-9.

De Hemweg-7 centrale werd in 1979 in gebruik genomen. De inzet van een gasgestookte centrale betekende toen een aanzienlijke verbetering op het gebied van o.a. CO2-uitstoot en efficiency. In 1988 breidde Nuon de eenheid uit met een voorgeschakelde gasturbine. Hierdoor kon sneller worden ingespeeld op pieken in de elektriciteitsvraag.

Vervanging

In vergelijking met de huidige gascentrales heeft de Hemweg-7 een relatief lage efficiency. Ook de jaren gingen tellen. Daarom besloot Nuon in april 2010 tot de bouw van een vervangende gasgestookte centrale, de Hemweg-9. Deze centrale werd eind november 2012 succesvol in bedrijf gesteld.

Energie voor 15 miljoen huishoudens

In de afgelopen 34 jaar produceerde de Hemweg-7 centrale in totaal ruim 49.000 GWh. Dat is genoeg om de huidige 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens 2 jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Verkoop en afbraak

Sommige delen van de centrale kunnen nog worden hergebruikt, zoals de voorgeschakelde gasturbine. Op termijn start Nuon met de afbraak van de onverkoopbare delen van de centrale. Daarbij verdwijnt ook de markante schoorsteen van de Hemweg-7.