Nieuws | 24-01-2013 | 14:00 PM

Houd je huis warm en de stookkosten in de hand

In deze koude januarimaand verbruiken huishoudens tot wel € 40,- méér gas voor hun verwarming dan normaal. Voor de gehele maand januari 2013 verwacht Nuon dat een huishouden gemiddeld 15-20% extra gas verbruikt. Dit komt neer op 30-40 euro extra op de energierekening. Geen leuk nieuws, maar het betekent ook dat wanneer je nu slim omgaat met het gasverbruik, je veel euro’s bespaart!

Na de relatief warme decembermaand van 2012 bleek nog dat we ongeveer 12% minder gas verstookten dan gemiddeld. Dat kwam uit op een meevaller van ruim € 25,- per huishouden. Dat effect doet de lange periode van vrieskou nu helaas teniet. De kosten voor gasverbruik tikken flink aan op het verbruiksdeel van de energienota. Per kuub gas betaal je ongeveer € 0,65. Op een gemiddelde winterdag verstook je ‘zomaar’ een kuub gas per uur (of meer, afhankelijk van de grootte van de woning). Tijd dus voor snelle gasbesparingstips!

  •  Wanneer je stookt, zorg dan dat er geen gordijnen voor de verwarming hangen, die belemmeren een goede warmtecirculatie.
  • 's Nachts de thermostaat terugdraaien is goed, maar zet de thermostaat nooit meer dan 4 graden omlaag. Anders moet de cv-ketel in de ochtend heel hard stoken om het weer warm te krijgen.
  •  Check op kieren en gaten waardoor de warmte als sneeuw voor de zon uit je huis verdwijnt.