Nieuws | 17-12-2013 | 17:18 PM

Led in the light

Energie besparen tijdens de kerstdagen  Kerst, de tijd van licht, gezelligheid en warmte. Stad en land zijn versierd met lichtjes, de ene straat is nog mooier dan de andere. Rond vier uur begint het al te schemeren en om vijf uur springen overal de kerstlichtjes aan. De extra lichtjes kunnen voor een flinke stijging van de energierekening zorgen. Tenzij je LED-verlichting gebruikt.

December is voor Nuon altijd een piekmaand. Doordat het vroeg donker is, wordt er veel elektriciteit voor verlichting verbruikt. Met de extra lichtjes die we in deze periode ophangen, gaat het elektriciteitsverbruik nog eens extra omhoog. En bestaan die lichtjes nog uit de ouderwetse gloeilampjes, dan ben je veel duurder uit dan met de nieuwere led-verlichting.

Zeven keer zuiniger

Nuon Energieadviseur Rob van der Plas legt uit: ‘LED-lampen zijn bijna zeven keer zuiniger dan een gloeilamp. Dat komt omdat je bij een gloeilamp de meeste stroom verliest in de vorm van warmte. Ter vergelijking: een streng LED- kerstboomlampjes van 100 stuks verbruikt in 30 dagen ongeveer 1,5 kWh. Dat is ongeveer wat een draadloze telefoon in twee weken aan elektriciteit verbruikt. Een streng standaardkerstboomlampjes van 100 stuks verbruikt in 30 dagen ongeveer 10,5 kWh; bijna zeven keer zo veel.’

Tijdklok en LED-verlichting

Juist tijdens deze donkere dagen, is het makkelijk om kosten en energie te besparen. Bijvoorbeeld dooreen tijdklok te zetten tussen de kerstverlichting, dan brandt het licht alleen als het nodig is. Zeker bij professionele buitenverlichting kan dit veel geld schelen. Ook lampen vervangen door spaarlampen of door ledverlichting scheelt veel: als een restaurant bijvoorbeeld 500 gloeilampen van 60 watt heeft branden, die in december in totaal ongeveer 210 uur aan staan, wordt ongeveer € 1.432,- aan elektriciteit verbruikt. Vervangt het restaurant die lampen voor spaarlampen van 11 watt, dan is het € 262,50 kwijt. Er zijn zelfs speciale professionele ledlampen verkrijgbaar voor buitenverlichting. Hiermee daalt het energieverbruik nog verder.