Nieuws | 14-01-2013 | 11:13 AM

Nieuw broedseizoen voor slechtvalken op Hemweg-centrale

De winter is nog niet eens afgelopen, maar de slechtvalken van de Nuon Hemweg-centrale maken zich al klaar voor een nieuw broedseizoen. Hetzelfde paartje van vorig jaar is namelijk alweer gespot in de nestkast.

Het paar won vorig jaar het territoriale gevecht om de nestkast van drie andere slechtvalken. Omdat dit gevecht deels in het broedseizoen plaatsvond, kwam het in 2012 niet tot een legsel. De kans dat het paar dit jaar daadwerkelijk gaat broeden wordt door experts als vrij groot ingeschat.

Volg het broedseizoen via de webcam

Het broedseizoen van de slechtvalk loopt van maart tot augustus. Voorafgaand aan deze periode vindt het zogeheten baltsen plaats. Eind maart, begin april worden hopelijk 3-4 roodbruine eieren gelegd, maar soms vindt dit al in februari plaats. Net als in vorige jaren zijn alle ontwikkelingen in de nestkast te volgen via de slechtvalk webcam. De beelden zijn te bekijken via www.nuon.com/slechtvalk.

Bedreigde vogelsoort

Slechtvalken staan in Nederland op de zogeheten ‘rode lijst’ van bedreigde dier- en vogelsoorten. De Nederlandse populatie werd in 2006 geschat op ca. 32 broedparen. Ongeveer 25 jaar terug was er nog maar sprake van 1 broedpaar. Mede dankzij nestkasten die zijn opgehangen in- of aan hoge industriële gebouwen, zoals de Hemweg-centrale, groeit de populatie nu langzaam. Tot op heden hebben op de Hemweg-centrale al meer dan twintig slechtvalkjes het levenslicht gezien.