Nieuws | 23-04-2013 | 14:18 PM

Toetreding Nuon tot Amsterdam Mutual Aid System

Nuon treedt toe tot het samenwerkingsverband Amsterdam Mutual Aid System dat zich richt op brandbestrijding in het Westelijk Havengebied en op Schiphol.

Jan Kuilman, manager van de centrales aan de Hemweg (Amsterdam) van Nuon en Klaas Winters, voorzitter van AMAS, hebben de toetredingsovereenkomst vandaag ondertekend. In AMAS zijn olie-opslagbedrijven uit het westelijk havengebied in Amsterdam en Schiphol verenigd. Zij hebben gezamenlijk een mobiel brandblussysteem aangeschaft om grootschalige (tankput)branden te bestrijden.

Doel van de samenwerking

Met de inzet van AMAS kunnen branden op het terrein van de aangesloten partners snel en efficiënt worden bestreden. AMAS is een mobiel inzetbaar brandblussysteem en bestaat onder andere uit 6 kilometer brandslang en produceert met behulp van een speciale monitor 45.000 liter water en schuim per minuut. Met de inzet van AMAS kunnen grote brandscenario’s zoals tankputbranden met een oppervlak van 38.000 m2 binnen 4 uur worden geblust. Ter vergelijking: met de inzet van reguliere blusapparatuur duurt dat 4 dagen. Vanwege de hoge aanschaf- en onderhoudskosten van AMAS hebben de aangesloten partners zich als private organisaties verenigd onder de naam Amsterdam Mutual Aid System, kortweg AMAS.

Inzet van AMAS

Om dit systeem effectief in te kunnen zetten bij grote tankbranden is het materiaal echter niet genoeg - samenwerking tussen AMAS en de brandweerkorpsen, van Amsterdam Amstelland en Kennemerland die mankracht en expertise leveren, is essentieel. De genoemde brandweerkorpsen bedienen het materiaal tijdens een brand en voeren tevens het bevel tijdens de inzet. Deze publiek private samenwerking heet AYMA, Amsterdam Ymond Mutual Aid.