Nieuws | 05-11-2014 | 13:53 PM

Kenmerkende schoorsteen Amsterdam verdwijnt langzaam uit het zicht

Het op-één-na-hoogste bouwwerk van Amsterdam is langzaam aan het verdwijnen. De 170 meter hoge schoorsteen van de Hemweg -7 elektriciteitscentrale van Nuon wordt namelijk stukje bij beetje afgebroken. De elektriciteitscentrale werd in 1979 in gebruik genomen. Op 1 januari 2013 werd de centrale officieel uit gebruik genomen. In die 34 jaar heeft de centrale in totaal genoeg elektriciteit geproduceerd om 2 jaar lang alle 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Begin september werd met de sloop van de schoorsteen gestart. Daarvoor was de metalen binnenpijp verwijderd. Daarna werd een diamantzaag aan de schoorsteen gemonteerd die grote stukken van de schoorsteen ‘afsnijd’. Deze stukken vallen daarna aan de binnenkant van de schoorsteen naar beneden. Dit gaat door totdat de schoorsteen nog maar 60 meter hoog is. Dan neem een grijper het werk van de diamantzaag over. De grijper knabbelt met zijn lange arm het laatste stuk van de schoorsteen beetje bij beetje af. De sloop moet mei 2015 volledig afgerond zijn.

 

Het hoogste bouwwerk van Amsterdam staat overigens vlakbij de schoorsteen van Hemweg-7. Het is namelijk de schoorsteen van de Hemweg-8 elektriciteitscentrale, deze is 175 meter hoog. 

De functie van de Hemweg-7 is al lang en breed overgenomen door de eveneens gasgestookte maar veel zuiniger Hemweg-9. Deze nieuwe  gascentrale heeft nog maar een ‘mini’-schoorsteen van 65 meter.