Nieuws | 17-07-2014 | 09:31 AM

Nuon Solar Team gaat naar Zuid-Afrika voor zonnerace

Vandaag presenteerde het Nuon Solar Team de Zuid-Afrikaanse editie van de Nuna7 zonneauto in het Louwman museum in Den Haag. Het team rijdt eind september met deze Nuna7S de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. De zonnewagen, die vorig jaar de winst pakte in de World Solar Challenge in Australië, is aangepast om te kunnen rijden in Zuid-Afrika.

De presentatie van de nieuwe Nuna7S is tegelijkertijd de start van een expositie in het Louwman museum over alle Nuna zonnewagens die de afgelopen 14 jaar zijn gebouwd. De expositie besteedt aandacht aan de rijke historie van het Nuon Solar Team en is te zien in de Great Hall van het museum gedurende de zomervakantie tot en met 31 augustus.

Ervaring op doen

De Zuid-Afrikaanse zonne-race start op 27 september 2014 in Pretoria en eindigt na acht dagen racen in Kaapstad. Het Nuon Solar Team wil door mee te doen aan de Sasol Solar Challenge technisch voorop blijven lopen ten opzichte van de concurrentie. De teamleider van het zeskoppige team is Mark Hupkens, student van de TU Delft. Hij zal een nieuw samengesteld Nuon Solar Team door de Zuid-Afrikaanse bush leiden. Mark: “De aanloop naar de race is een stuk korter omdat wij geen hele nieuwe auto hoeven te bouwen. Wij maken gebruik van de laatste Nuna en passen die aan. Het vermogen van de motor is bijvoorbeeld vergroot om goed te kunnen rijden in het bergachtige terrein van Zuid-Afrika. Door mee te doen vergroten we ook de kans op winst bij World Solar Challenge 2015. Tijdens de race is er namelijk ruimte om technische onderdelen te testen en het team voor de nog te bouwen Nuna8, te trainen.''

Ode aan Wubbo

Ook de onlangs overleden mentor van het team, Wubbo Ockels, zal er in Zuid-Afrika toch bij zijn. Symbolisch  heeft het team een quote van Ockels op de wagen gezet. ‘There’s only one earth. And there’s no spare!’ schittert op de zonnewagen. Het team wil op deze manier een ode brengen aan Wubbo die alle Nuon Solar Teams jarenlang heeft gesteund. Het team wil daarmee zijn visie voortzetten.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge start in Pretoria, gaat langs verschillende grote steden richting de kust en zal eindigen in Kaapstad. Het is de bedoeling dat Nuna7S in acht dagen zoveel mogelijk kilometers aflegt. Dit wordt mogelijk gemaakt door naast de kilometers van een dag etappe, extra loops te rijden met afstanden tussen de 50 en 100 km. Wanneer het team succesvol is, zal het de langste race zijn op alleen duurzame energie!

Nuon Solar Team online