Nieuws | 13-10-2014 | 12:36 PM

Windmolens Nuon windterklaar

Hij komt, hij komt. Niet alleen Sinterklaas, maar ook de barre koude winter en de herfststormen. Om de windmolens van Nuon in prima conditie het gure weer te laten trotseren worden inspecties aan de bladen uitgevoerd. Dit jaar voor het eerst met een nieuw hulpmiddel, een grote telescoop. Hierdoor hoeven de medewerkers van Nuon niet meer met drones en lieren naar boven om de rotorbladen te inspecteren. Dat scheelt tijd en geld.

In Nederland waait het het meest in de herfstmaanden. Dat is goed voor de windmolens, want die kunnen daardoor veel stroom produceren. Maar als het echt stevig waait hebben de windmolens het zwaar te verduren. Om schade te voorkomen maakt Nuon haar windmolens daarom winterklaar. Er vinden preventieve inspecties plaats en schades worden gerepareerd. Voor de inspecties gebruikt Nuon een techniek die uniek is in de wereld. De wieken van de windmolens worden geïnspecteerd met een telescoop en een camera die daaraan is gekoppeld.

De techniek is bedacht door Teus van Verseveld die als inspecteur werkt bij Nuon. Hij keek de techniek af van vogelaars en vliegtuigspotters. Die gebruiken dergelijke apparatuur ook. Met zijn telescopen en camera’s trekt hij deze periode door het land en neemt hij alle wieken onder de loep. Wanneer hij een schade constateert wordt de molen stilgezet om extra schade te voorkomen en stuurt Teus er een monteur op af. De vinding van Teus zorgt ervoor dat windmolens niet onnodig lang stilgezet hoeven te worden en dus extra stroom kunnen produceren.