Nieuws | 05-02-2015 | 13:52 PM

Bouw hulpwarmtecentrale Waalsprong van start

Vandaag is het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden van de bouw van de hulpwarmtecentrale (HWC) Waalsprong. Met het onthullen van een bouwbord is het startmoment op feestelijke wijze ingeluid. Naar verwachting is de HWC eind dit jaar gereed.

Gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, ARN, Nuon en Alliander hebben een Green Deal gesloten om het warmtenet Nijmegen aan te leggen. Het is een belangrijk duurzaam middel om de ambitie van de gemeente Nijmegen, namelijk energieneutraal in 2045, te bereiken. Het warmtenet zorgt ervoor dat restwarmte van afvalenergiecentrale ARN wordt gebruikt voor het verwarmen van (uiteindelijk) 14.000 woningen en bedrijven in de Waalsprong en het Waalfront. Een HWC is een noodzakelijk onderdeel in dit warmtenet. Deze HWC levert in de toekomst het piek- en back-up vermogen.

Pieter Wiersma

De HWC zal onder de naam Pieter Wiersma door het leven gaan. Wiersma was een betrokken Nuon-medewerker en al sinds 1999 de drijvende kracht achter de stadswarmte in de Waalsprong. Wiersma overleed in 2012. Zijn vrouw heeft samen met haar kinderen het bouwbord onthuld.

Feiten hulpwarmtecentrale
 

  • Capaciteit: 40 MWth (later uitgebreid naar 72 MWth)
  • In bedrijfstelling: naar verwachting eind 2015
  • Huidig aantal warmteklanten in regio: 3.500, met groei in de komende decennia met 8.500 nieuwbouwwoningen in de Waalsprong en 2.000 nieuwbouwwoningen in de Waalfront