Nieuws | 21-03-2016 | 15:22 PM

Slechtvalken terug op het nest en live te volgen

Vanaf vandaag, de eerste dag van de lente, is het slechtvalken-paar van de Nuon Hemweg centrale weer live te volgen.  De twee hebben al drie roodbruine eieren gelegd. Het uitbroeden van de eieren is live te volgen via de webcam, dit jaar in beeld én geluid via de nieuwe HD-camera. Of volg de slechtvalken op Twitter.

Al veertien jaar slechtvalken bij Nuon

Sinds 2002 huizen er slechtvalken op de Nuon Hemweg-centrale. Al 25 slechtvalken zagen er het levenslicht. Zowel het vrouwtje als het mannetje broedt de eieren uit in ongeveer 34 dagen. De jongen blijven daarna nog 35 tot 42 dagen in het nest. Na deze periode duurt het nog circa 2 maanden voordat de jongen zelfstandig kunnen overleven.

Bedreigde vogelsoort

Slechtvalken staan in Nederland op de zogeheten ‘rode lijst’ van bedreigde dier- en vogelsoorten. De Nederlandse populatie werd in 2006 geschat op circa 32 broedparen. Ongeveer 25 jaar terug was er nog maar 1 broedpaar in Nederland. Mede dankzij nestkasten die zijn opgehangen in of aan hoge industriële gebouwen, zoals de Hemweg-centrale van Nuon, groeit de populatie nu langzaam.