Nieuws | 23-11-2017 | 09:26 AM

Nuon formaliseert afspraken met gemeente Amsterdam om klanten met schulden beter te kunnen helpen

Nuon heeft woensdag 22 november jl. samen met de Amsterdamse Woningcorporaties, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en CZ groep en Waternet een convenant gesloten met de gemeente Amsterdam om mensen met schulden beter en sneller te helpen. Met dit convenant spreken de verschillende partijen af dat iedereen met geldproblemen een concreet aanbod voor hulp krijgt. Of van het bedrijf of de instantie zelf, of via de gemeente. Nuon werkt al jaren op dit vlak samen met de gemeente Amsterdam, en nu zijn de afspraken ook vastgelegd in  een convenant.

Arjan Vliegenthart, wethouder sociale zaken: “We willen dat geen klant van deze bedrijven nog tussen wal en schip valt.”

Hoe langer iemand schulden maakt, hoe ingewikkelder het vaak wordt om die schulden op te lossen. Mensen met geldproblemen schamen zich vaak voor hun situatie en trekken daarom zelf niet of pas heel laat aan de bel en overzien het vaak niet. Het is daarom belangrijk dat zorgverzekeraars, energieleveranciers en verhuurders de gemeente helpen. Zij merken vaak als eerste dat er iets aan de hand is. De huur wordt te laat of niet overgemaakt. De energierekening een keertje niet betaald. Door het seintje van deze bedrijven via de gemeente naar een hulpverlener kan deze snel langskomen en helpen met het oplossen van de financiële problemen. Zo wordt voorkomen dat de schulden te ver oplopen en haast onoplosbaar worden.

Bram Drewes, directeur klanten van Nuon: ”Als energiebedrijf hebben wij veelvuldig te maken met schuldenproblematiek. En wij nemen onze verantwoordelijkheid. Ook klanten die moeite hebben met het betalen van de energierekening zijn bij ons in goede handen. Dat doen we in eerste instantie zelf. Als dat niet lukt werken we samen met partners zoals de gemeente Amsterdam en signaleren we waar de betalingsachterstanden zijn, zodat er toch zo vroeg mogelijk hulp kan komen voor deze mensen”

In Amsterdam lopen ruim 80.000 huishoudens in Amsterdam een risico op problematische schulden en naar schatting zijn er zo’n  20.000 jongeren met problematische schulden in de stad. Wethouder Vliegenthart: “Het gaat soms om heel kwetsbare mensen. Mensen die pech hebben in het leven maar ook domme dingen doen. We zijn voor hen extra lief, maar ook extra streng. We nemen ze bij de hand, proberen zorgen weg te nemen. Tegelijkertijd laten we ook niet zomaar los. Ze moeten zelf ook aan de bak.”

Vroeg Erop Af

De aanpak Vroeg Erop Af, waar dit convenant een uitbreiding op is, is succesvol. Door deze aanpak zijn vorig jaar zo’n 1700 woningontruimingen voorkomen. De gemeente heeft in 2016 bij ruim  7.000 mensen een hulpverlener langs gestuurd. Tot en met september 2017 is er bij ruim 6000 mensen aangebeld.  bereikt. Door de nieuwe partners die zich vandaag aansluiten bij de aanpak verwacht de gemeente nóg meer Asterdammers met geldproblemen snel te bereiken.