Nieuws | 17-01-2017 | 07:04 AM

Amsterdam start campagne tegen schulden

"Heeft u schulden? U bent echt de enige niet! Hoe sneller u aanklopt met een financieel probleem, hoe sneller u weer boven water kunt zijn." Amsterdam startte maandag 16 januari de campagne ‘Wees er op tijd bij’. De campagne is bedoeld om het taboe op schulden te doorbreken.

Mensen met financiële problemen of schulden schamen zich vaak voor hun situatie. Ze kloppen daarom niet - of pas laat - aan voor hulp. Dat is jammer. Uit cijfers blijkt namelijk dat als mensen bij financiële problemen op tijd hulp inschakelen, ze het snelste van hun schulden af bent.

Wees er op tijd bij

De campagne ‘Wees er op tijd bij’ hangt vanaf 16 januari in de stad. De campagne is ontwikkeld samen met mensen die zelf schulden hebben of hebben gehad. Op de site amsterdam.nl/geldproblemen zijn persoonlijke verhalen en meer informatie te vinden.

Schuldenproblematiek

  • In Amsterdam hebben ruim 38.000 huishoudens te maken met schulden en lopen ruim 80.000 huishoudens een risico op ernstige schulden.
  • In 2014 werd er ruim 16.400 keer door een schuldeiser beslag gelegd op een Amsterdamse bijstandsuitkering. In 2016 was dat 9.300 keer.
  • NPO1 zendt de 6-delige documentaireserie Schuldig' uit over mensen met schulden in de Vogelbuurt van Amsterdam-Noord. De serie portretteert mensen met problematische schulden.

Samenwerking met instanties

Amsterdam werkt samen met onder andere woningcorporaties, Nuon, Waternet en Zilveren Kruis in het project Vroeg Eropaf. Op het moment dat er betalingsachterstanden ontstaan, geven deze instanties een seintje aan de gemeente. De gemeente vraagt vervolgens een schuldhulpverlener om hulp te bieden aan degene met betalingsachterstanden. Ook met grote schuldeisers als het CJIB en de Belastingdienst voert de gemeente gesprekken over samenwerking.