Nieuws | 20-07-2017 | 10:25 AM

Greenpeace-actie op hoofdkantoor Nuon beëindigd

Greenpeace is vanochtend het hoofdkantoor van Nuon binnen gedrongen. De veiligheid van onze mensen staat voor ons voorop. Wij hebben Greenpeace vandaag meermaals verzocht het pand te verlaten. Dat is om 14:30u op vreedzame wijze gebeurd.

Wij zijn regelmatig met Greenpeace in gesprek – vertegenwoordigers van Greenpeace zijn diverse keren bij ons op kantoor geweest om het gesprek met onze directie én onze medewerkers aan te gaan over de toekomst van kolencentrales in Nederland. Het heeft ons dan ook verbaasd, dat Greenpeace op deze manier aandacht probeert te vragen voor een onderwerp dat al sinds eind 2015 bij ons hoog op de agenda staat. We blijven graag met Greenpeace in gesprek, maar het moet duidelijk zijn dat wij niet met hen onderhandelen over de toekomst van de Hemweg-centrale. Daarvoor is de Nederlandse overheid onze gesprekspartner.

Sinds de start van de discussie over het uitfaseren van kolencentrales in Nederland heeft Nuon aangegeven bereid te zijn in gesprek te gaan over een mogelijke vroegtijdige sluiting. Belangrijke voorwaarden daarbij zijn wel dat de personele kant en de ontmanteling goed geregeld zijn. Daarvoor vragen we een compensatie in lijn met het sociaal plan, en ondersteund door FNV, en zien we af van toekomstige winsten. 

Nuon pakt een belangrijke rol in het duurzame energielandschap, met een toekomst zonder kolen. Als de politieke keuze wordt gemaakt om de Hemweg kolencentrale vervroegd te sluiten, dan zijn wij - zoals bekend - bereid het gesprek hierover aan te gaan met de Rijksoverheid. 

Wij stappen af van fossiele energiebronnen en investeren al fors in CO2-vrije energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, maar ook in elektrisch vervoer en stadswarmte. Uiterlijk 2050 zijn we klimaatneutraal.