De stage van Jolijn Swart

Flexplekken en veel communicatie

Toen ik mijn stage bij Nuon begon, had ik een heel ander beeld van de organisatie. Ik zag grijze mannen in pak voor me, een sterke hiërarchie en strenge regels op de werkvloer.

Waarom ik er dan toch heb gesolliciteerd? Ik vond het een uitdaging om tijdens mijn stage kennis te kunnen maken met het werken binnen een corporate organisatie. En dit bleek een hele goede keuze. Alle beelden die ik voor me had bleken namelijk totale onzin. Al op de eerste dag, tijdens de rondleiding door het pand, zag ik hoe open de sfeer was. Niemand heeft een vaste plek, iedereen mag zitten waar hij of zij wil en dat maakt het contact met anderen ook heel toegankelijk. Zo zat ik zelfs een dag tegenover de directeur van de zakelijke markt te werken!

Ontwikkeling staat voorop

Al tijdens mijn eerste week werd ik uitgedaagd in mijn werkzaamheden. Ik mocht mee naar een grote beurs en hielp mee met het organiseren van een masterclass energie. Nu zal ik eerlijk toegeven dat niet elke week vol leuke uitstapjes zat, maar de werkzaamheden waren wel heel divers. Ik voelde me niet ‘de stagiair’, maar werd echt betrokken bij verschillende projecten en werkzaamheden.

Naarmate ik groeide binnen de organisatie merkte ik ook dat er steeds meer aan mij toevertrouwd werd en dat gaf een heel goed gevoel. Zo heb ik verschillende teksten geschreven die daadwerkelijk zijn gebruikt in externe uitingen. In het begin is het misschien een beetje spannend, maar ik kan iedereen aanraden om een mening te durven geven. Ook jij hebt een unieke kijk op dingen en binnen Nuon wordt daar echt naar geluisterd.

MegaWatt maakte mijn stage compleet

Nuon heeft een eigen jongerenorganisatie genaamd MegaWatt. Zij organiseren sportactiviteiten, leuke uitjes naar bijvoorbeeld een energiecentrale en verschillende borrels. Hierdoor werd mijn stage ook op persoonlijk gebied heel erg leuk. Buiten de werkomgeving is iedereen toch anders en kan je als collega’s meer met elkaar binden. Ook ontmoet je op deze manier collega’s van andere afdelingen, die je misschien tijdens het werk niet zou ontmoeten. Je leert je netwerk goed uitbreiden en dat helpt niet alleen binnen Nuon, maar ook daarbuiten. En het is natuurlijk ook gewoon reuze gezellig.

Deze stage heeft mij uiteindelijk heel veel opgeleverd. Ik heb gezien dat het er binnen een grote corporate organisatie echt niet zo aan toe gaat als ik in mijn hoofd had. Binnen de teams en afdelingen is het net zo informeel als in kleinere organisaties. Juist binnen Nuon heb ik gezien hoeveel kansen er zijn. Niet alleen gerelateerd aan de werkzaamheden zelf, maar ook voor persoonlijke groei en ontwikkeling.